آمادگی حمایت از پایاننامهها با موضوع مدیریت شهری
همایش «مدیریت شهری و دانشگاه اثرگذار» به همت مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر همدان با همکاری دانشگاه بوعلیسینا در مرکز همایشهای قرآنی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی شورای اسلامی شهر همدان، رئیس مرکز پژوهشهای شورای شهر همدان در این نشست ضمن محکومیت اقدام جنایتکارانه رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه، به بیان فرازی از سخنان مقام معظم رهبری در جمع نخبگان نسبت به نقش علم در زندگی مردم پرداخت و اظهار کرد: رهبر انقلاب فرمودند «هدف واقعی این است که ما با این مقالات، با این پژوهش علمی، مشکلی از مشکلات کشور را حل کنیم. همین مسائلی که الان اینجا گفته شد و مطرح شد، مسأله محیط زیست، مسأله طب سنتی، مسأله خودرو، اینها خب مسائل کشور است و صدها مسأله از این قبیل وجود دارد؛ اگر بخواهیم از طریق علم، با روش علمی و عالمانه این مسائل را حل کنیم، احتیاج به همین مقالات و پژوهشها است؛ پس باید مقالات ما، پایاننامههای دانشجویان ما، ناظر به این مشکلات باشد که آنها را حل کند».
علی رضایی با اشاره به اینکه فلسفه این همایش که مشترک بین دانشگاه بوعلی و مدیریت شهری برگزار شده در راستای کاربردی کردن محصولات علمی و پژوهشی است، گفت: هر آنچه هماهنگی و ارتباطات ما با دانشگاه بیشتر باشد میتوان از ظرفیت علمی دانشگاهیان بیشتر در مدیریت شهری بهره برد.
وی با بیان اینکه امیدواریم این نشستها در تقویت تعامل، هماهنگی و روابط بین مدیریت شهری و دانشگاهها باشد افزود: خوشبختانه تمام تخصصهایی که در مدیریت شهری وجود دارد، در دانشگاهها هم است که باید تلاش کرد از ظرفیت اساتید و دانشگاهها بهرهمند شد و از اعتبار پژوهشی که در دانشگاهها وجود دارد، در قالب طرحهای مطالعاتی، پایاننامه و رساله دکتری در موضوعات شهری استفاده کرد.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای شهر همدان با بیان اینکه مدیریت شهری آمادگی دارد پایاننامهها و رسالههایی با موضوع مدیریت شهری را حمایت کند عنوان کرد: مرکز مطالعات و پژوهشهای شورای اسلامی شهر روابط مدیریت شهری را با دانشگاه تقویت کند و موضوعات را به دانشگاهها واگذار کند تا اقدامات مطالعاتی و پژوهشی برای اداره علمی استفاده شود.

شهردار همدان: نوع نگرش به شهرداریها تغییر یابد
شهردار همدان گفت: برای اینکه دانشگاه طرحهای توسعهای را درنظر گیرد و به مدیریت شهری کمک کند، مهم است که دغدغه مالی نداشته باشیم.
شهردار همدان در این مراسم ضمن محکومیت حمله اسرائیل به بیمارستان غزه در خصوص تأثیر تصمیمگیریهای علمی در افزایش رضایتمندی شهروندان سخن گفت و اظهارکرد: در این خصوص از کلیدواژه «رضایتمندی» و «تصمیمگیری» بهره میگیریم، موضوع رضایتمندی مقولهای است که امروزه شاید در اصلیترین بحث حاکمیت و حکمرانی خوب مطرح باشد که بحث سرمایه اجتماعی و اعتماد اجتماعی نیز به میان میآید.
سید مسعود حسینی با اشاره به اهمیت نقش شهرداری در این مقوله و با بیان اینکه معتقدیم دستگاههای اجرایی در حوزه اعتمادآفرینی و افزایش سرمایه اجتماعی نقش ویژهای دارند عنوان کرد: شهرداری عامل تعیینکننده در افزایش اعتماد و سرمایه اجتماعی است و امسال با توجه به اتفاقات موجود نیز نقش آن پررنگ است.
وی با بیان اینکه شهرداریها اصلیترین نهادی به شمار میآیند که به لحاظ اجرایی در ذهنیت مردم تأثیرگذارند افزود: حلقه مفقوده توجه سیاستگذاران و مسؤولان دولتی در استفاده از ظرفیت شهرداریها در کشور است که ظرفیت بالایی به شمار میآید.
شهردار همدان با اشاره به اینکه در جلسات مختلف عنوان کردیم که شهرداریها ظرفیت بالایی دارند و باید از ظرفیت آنها استفاده شود و نوع نگرش به شهرداریها باید تغییر یابد گفت: به شهرداریها به عنوان حیاط خلوت یا صندوق و منبع مالی دیگر دستگاهها نگاه میشود و این باعث شده جایگاه شهرداریها به مراتب در نوع سیاستگذاریها در کشور خصوصا در برنامه هفتم توسعه ضعیف شود چون متولی خاصی در سطح کلان وجود ندارد که در مجموع این موضوع به ضرر کشور است.
بهرهمندی از ظرفیت شهرداریها در افزایش امیدآفرینی
وی بهرهمندی از ظرفیت شهرداریها را در افزایش اعتماد و امیدآفرینی بین مردم تأثیرگذار دانست و خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۷۰ درصد پروژههای عمرانی کشور توسط شهرداریها اجرایی میشود در حالی که توجه خاصی به آن نمیشود.
حسینی با تأکید بر اینکه شهرداریها عامل مؤثری در رضایتمندی شهروندان هستند گفت: اگر قرار است ارتباط علمی برقرار شود باید دانشگاهها با نوع تصمیمگیری در شهرداریها آشنا شوند که اگر این مسأله تجزیه و تحلیل نشود و در مورد آن صحبت نکنیم و شناخت نباشد شاید آن ارتباط علمی برقرار نشود و رابطه منجر به نتیجه به دست نیاید.
وی با بیان اینکه اگر در تصمیمگیریها نگاه علمی داشته باشیم و موارد علمی را توجه کنیم باید سه مدل تصمیمگیری را در نظر گیریم افزود: تصمیمگیری خردگرایی کامل، تصمیمگیری خردگرایی محدود و تصمیمگیری و مدل آنارشی سازمانیافته را میتوان برشمرد.
شهردار همدان بیان کرد: در حال حاضر شهرداریها با مدل آنارشی سازمانیافته تصمیمگیری میکنند متمایل به اینکه با موضوع خردگرایی محدود مواجه هستیم و فرآیندی که بین این دو تصمیمگیری در شهرداریها مواجهیم.
وی عنوان کرد: در نوع تصمیمگیری آنارشی سازمانیافته افراد ذینفوذ محلی، دولتی، شوراهای اسلامی شهر و افرادی که در امور شهر حضور دارند بهنحوی در تصمیمگیریها میتوانند دخالت کنند و این باعث میشود در تنظیم بودجه شورا تقریبا ناهماهنگی وجود داشته باشد و در نتیجه از مباحث علمی فاصله یابد.
شهردار همدان با اشاره به اینکه رویکرد موجود در دانشگاه یک نگاه آرمانگرایانه است و به دنبال خردگرایی کامل است افزود: در این راستا وقتی با مسؤولان دانشگاه صحبتهایی در خصوص مدیریت شهری میشود، حرف از تعامل است و منجر به قراردادهایی هم میشود اما خروجی اجرایی کم بوده است.
وی با بیان اینکه ما در حوزه مدیریت شهری در شهر همدان در امر تصمیمگیری نخستین موضوع مورد توجه را مسألهیابی قرار میدهیم که مسأله شهر همدان را استخراج کنیم و بعد در مورد آن تصمیمگیری و آسیبشناسی و… داشته باشیم گفت: ما در شهرداری همدان خصوصا بحثهای اقتصادی را مورد توجه قرار میدهیم و نخستین موضوعی که دغدغه مدیران شهری را به خود مشغول میکند، موضوع تأمین منابع درآمدی است.
وی بیان کرد: در حال حاضر در مدیریتها فردمحوری و اومانیسم حاکم است و خروجی خوبی ندارد و باید به سمت ساختار و برنامه پیش رفت که اگر توانمندی مدیریتی هم است، تغییر نگرش ابتدا از سوی مدیریت ما شکل گیرد و بعد مبناهای علمی پیاده شود و این پیادهسازی معطوف به زمان هم بوده است چون در مدیریتهای شهری معمولا دوره مدیریتها کوتاه است.
حسینی با اشاره به اینکه میانگین دوره مدیریت شهری و شهردارها ۱۹ ماه است و نمیتوان در این مدت به نتایج قابل توجهی رسید افزود: آقای قالیباف، شهردار سابق تهران به این اشاره داشت که هفت سال به بعد از مدیریتش اثرات طرحهای وی در شهر دیده شد.
وی با بیان اینکه اگر دانشگاه خود را در جایگاه مدیریت شهری قرار ندهد، نتایج لازم به دست نمیآید گفت: در ارزیابی تأثیرات اجتماعی مطالعات کوتاهمدت و سهماهه داریم در حالی که به زمان و نیروی بیشتری نیاز است که این مطالعات خروجی داشته باشد.
شهردار همدان تأکید کرد: اگر قرار است تأثیرگذاری علمی داشته باشیم آن خردگرایی کامل مدنظر دانشگاهها و اساتید را باید به واقعیتهای مدنظر تبدیل کنیم و دغدغههای اجرا را هم در نظر گیریم تا آن تأثیرگذاری را شاهد باشیم.
رئیس دانشگاه بوعلی سینا: اضافه شدن رشتههایی در حوزه شهرسازی
رئیس دانشگاه بوعلی سینای همدان نیز با محکومیت وقایعی که در غزه اتفاق افتاده است اظهار کرد: این روزها دو واژه حقوق بشر و دموکراسی توسط مدعیان، به نهایت استهزا گرفته شده است و انسان باور نمیکند این دو واژه آنقدر زیر سؤال رود.
حسین رضوان در ادامه با بیان اینکه از دیدگاه مدیریت شهری، ابتدای امر باید تکلیف خود را برای یک موضوع مشخص کنیم گفت: باید بدانیم شهر را برای چه نوع انسانهایی و با چه تفکر و ایدئولوژی میسازیم که متأسفانه گاهی این موضوع را فراموش میکنیم.
وی با تأکید بر اینکه چرا در شهرسازی قدیم برخی نکات رعایت میشد و امروز آرزو میکنیم که شهرهایی به سبک و سیاق قدیم بسازیم اما نمیتوانیم، عنوان کرد: در مدیریت شهری باید بدانیم انسانها با چه سبک و سیاق و ایدئولوژی میخواهند زندگی کنند.
رئیس دانشگاه بوعلی سینای همدان با بیان اینکه شهرسازی در ایدئولوژی اعتقادی، مذهبی و اسلامی با شهرسازی ایدئولوژی سبک غربی متفاوت است افزود: در مبانی اعتقادی انسان جامعگراست که مرتب توصیه میشود مسجدی باشد و همه در نماز جماعت شرکت کنند و از احوال یکدیگر باخبر شوند و نسبت به پرس و جوی احوال همسایه و حقوق آن و تلاش در جهت رفع مشکلات یکدیگر تأکید شده اما در ایدئولوژی غربی انسانها فردگرا هستند و یک انسان خود میخواهد برای خود زندگی کند.
وی با اشاره به اینکه باید به فرهنگ مردم در شهرسازی توجه شود عنوان کرد: الگوهای غربی نمیتواند به ما کمک کند چراکه در غرب افراد به دنبال فرهنگ زندگی انفرادی هستند اما در ایران خانواده حائز اهمیت است و شهرسازی بر بنیان خانواده است.
رضوان با بیان اینکه دانشگاه ماهیت لوکس ندارد بلکه محل تحقیق و پژوهش است و باید از تحقیقات در راستای پیشرفت شهر بهره گرفته شود و در موقعیتهایی که جامعه نیاز دارد، به کمک جامعه و شهر بیاید گفت: خوشبختانه در مدیریت شهری و مجموعه شهرداری و شورای شهر همدان نگاه به دانشگاه تغییر یافته اما انتظار داریم این نگاه تخصصی باشد و نگاهی که در همه دانشگاهها شاهد باشیم و امیدواریم دانشگاهی هم در خدمت شهر داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه در دو سال گذشته رشتههای جدید مورد نیاز جامعه در دانشگاه اضافه شده است، بیان کرد: در این دو سال با تشکیل جلسات مختلف چند رشته از جمله در زمینه هنر و شهرسازی اضافه شده که در جهت پیشرفت شهر مؤثر است.
رئیس دانشگاه بوعلی سینای همدان با اشاره به اینکه ما به دنبال آن هستیم که نیازهای شهر را برآورده کنیم خاطرنشان کرد: دانشگاه سعی کرده تمام رشتهها را بازآرایی کند و رشتههایی که مورد نیاز شهر و استان و کشور است، جذب شود و هر رشته اعلام نیاز شده، راهاندازی شده است.
حسین رضوان خاطرنشان کرد: دانشگاه به دنبال این است که چگونه به صنعت و اقتصاد کمک کند و ارتباط سازنده با مدیریتهای شهری برقرار سازد.
وی با بیان اینکه هدف دانشگاه بوعلیسینا جذب دانشجویان خارجی است چراکه با تحصیل در همدان باعث ارزآوری، رونق گردشگری و اقتصاد میشوند گفت: دانشگاه بوعلیسینا به دنبال جذب ۲ هزار دانشجوی خارجی تا سال ۱۴۰۴ است به طوریکه امسال ۱۵۰ دانشجوی ارشد و دکترا جذب شده است.
سجادزاده: نابودی هویت همدان با نابودی بافتهای قدیمی
عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا نیز با بیان اینکه وقتی از شهر صحبت میکنیم مسأله این است که هنوز روی مفهوم شهر ماندهایم اظهار کرد: زمانی که مشاوران و مهندسان و شرکتهای شهری نداشتیم، شهر را داشتیم اما چرا امروز با وجود این امکانات حال شهر خوب نیست؟
حسن سجادزاده با اشاره به اینکه شهر موجودی است که متولد میشود و شهرسازان قرار نیست شهر را بسازند بلکه مردم شهر را میسازند گفت: امروزه نگاه صرفا کالبدی به شهر چالشی است که در شهرسازی داریم و در این فرایند به شهر به عنوان کالا نگاه میکنیم و در این میان گاهی شهر فروشی را میبینیم.
وی با اشاره به سابقه دیرینه همدان در شهرسازی عنوان کرد: همدان از شهرهای تاریخی با سبقه طولانی است و به عنوان تاب آورترین شهر نامگذاری شده اما متأسفانه میبینیم کمکم از هویت این شهر همدان با نابودی بافتهای قدیمی کاسته میشود و باید به این مسأله توجه جدی شود.
این عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا با بیان اینکه شهر را ابتدا نسازیم و بعد بخواهیم چه کسی در آن زندگی کند گفت: این روزها با توجه به موضوعات هوشمندسازی، برندسازی شهری و اکوشهرها باید شهر اداره شود و در این زمینه نیاز به تعامل مدیریت شهری و دانشگاه است.
وی با تأکید به اینکه ارتباط و تعامل دانشگاه با بیرون باید مورد توجه باشد گفت: قبلا بازارها، محل آموزش، تولید و… کنار هم بودند و امروز همه را شهرک کردیم که درواقع افراد از تعامل در شهر دور شدهاند.
سجادزاده با انتقاد به نحوه ساخت دانشگاههایی در خارج از شهر همدان افزود: دانشگاه بوعلی با توجه به مدل باغ بازار همدان ساخته شده که بتواند ارتباط نزدیک با جامعه داشته باشد اما امروز با کمال تعجب برخی از فضاهای دانشگاهی را خارج از شهر میسازیم که هیچ ارتباطی با شهر ندارند و نهایت منجر به مدرکگرایی میشوند.
وی با بیان اینکه امروزه دانشگاه میتواند خدمات خوبی را به مدیریت شهری بدهد اما خلاء رشتههای کاربردی در دانشگاه هم وجود دارد گفت: رابطه شهر و مدیریت شهری با دانشگاه مهم است و باید به آن توجه داشت.
هادی برغمدی؛ مدیر مرکز پژوهش جهادی دانشگاهی همدان نیز در پایان در خصوص اثربخشی ارزیابی تأثیرات اجتماعی در مدیریت شهری توضیحاتی را ارائه داد.
انتهای پیام/
دیدگاهتان را بنویسید